Bakłażan z papryczkami chili w oliwie


Ostatnio żywię się na przemian plastrami cukinii i bakłażana, kanapki smakują wybornie i jeśli mam być szczera to pewnie niewiele  z tych przetworów dotrwa do zimy. 



Składniki:

3 bakłażany z których wyszły mi trzy słoiki po ok. 330 ml

Zalewa:

3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
papryczki chili świeże lub marynowane w oliwie, 1/2 papryczki na słoiczek
1/4 łyżeczki soli 
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
5 - 6 dużych ząbków czosnku



1. Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry ok. 2 -3 mm. Na suchej patelni bez tłuszczu opiekamy plastry, pozbawiając je wilgoci.

2. Składniki na zalewę łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry bakłażana układamy na przemian z zalewą wypełniając słoiczek, na spodzie słoiczka układamy papryczkę chili. Zalewa ma być na zimno bez podgrzewania oliwy.

3. Gotowe słoiczki przekładamy do lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry bakłażana zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka, idealny dodatek do mięs i pasztetów.




Warzywa psiankowate 2015

0 komentarze :