Syrop miętowy z kwiatami hibiskusa


Orzeźwia  i chłodzi....fantastyczny i prosty syrop miętowy jest idealny na upalne dni. Dzieciaki przez cały dzień serwują mi go z lodem i świeżymi płatkami kwiatów.


Składniki:


  • 5 litrów wody 
  • mięta najlepiej polna lub różne odmiany ogrodowej, ja miałam 3 rodzaje, ok 40 gałązek po 10-15 cm 
  • garść płatków hibiskusa, ok. 5-6 kwiatów
  • 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 kg cukru 


1. Mięte i kwiaty myjemy. Wodę gotujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym.

2. Do gorącej wody wkładamy miętę w całości razem z łodyżkami oraz płatki kwiatów. Zostawiamy na 16 do 24 godzin do namoczenia. Następnie odcedzamy, przelewamy do butelek lub słojów i pasteryzujemy przez 10 minut.

3. Syrop jest słodki i bardzo orzeźwiający, podajemy na zimno z kostkami lodu i wodą  lub w okresie jesienno - zimowym idealny do herbaty.







Danie pachnące ziołami. Lato 2015

0 komentarze :