Pikantna zapiekanka z cukinii ,,ala,, paszet


W wielu mniejszych i większych ogródkach cukinie panoszą się w dużych ilościach, na straganach również ich nie brak. Trzeba korzystać, bo sezon szybko minie :), na upalne dni świetny pomył na przekąskę lub obiad, w zależności od ilości chili można dopasować pikanterie pasztetu do upodobań naszych domowników. 

Składniki na 1 keksówkę:


  • 3 małe cukinie, długość ok. 30 cm 
  • 2 średnie cebule
  • 2 małe marchewki 
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki sosu lub pasty chili przy wersji lekko pikantnej
  • po łyżeczce carry i kurkumy
  • 3 duże wielskie jaja
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia 


1.  Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy 1/2 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, gdy puści wodę dobrze odciskamy z nadmiaru wody. 

2. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno posiekany czosnek, cebulę i marchewki starte na tarce. Mikserem ubijamy jajka z sosem chili, dodajemy odciśniętą cukinie, zieloną pietruszkę, przyprawy i masę cebulową. Dokładnie mieszamy.

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę cukiniową. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 1 godzina. Po upieczeniu zdejmujemy papier do pieczenia i odstawiamy pasztet na kratkę kuchenną do wystudzenia.





2 komentarze :