Składniki:
- 40 dag makaronu tagliatelle
- 20 dag świeżych kurek
- 50 dag fileta drobiowego
- 300 ml słodkiej śmietany, u mnie 18%
- ojej rzepakowy
- zielona natka pietruszki
- 2 średnie cebule
- ser salami z przyprawami lub z pieprzem, lub inny o ostrym zdecydowanym smaku
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczka carry
1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
2. Mięso drobiowe kroimy na cienkie małe plastry i obsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i carry, podałam 1/2 łyżeczki ale i więcej można sypnąć jeśli lubicie.
3. Na głębokiej patelni obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy kurki, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy razem ok. 3 minut. Dolewamy śmietanę, ścieramy gałkę muszkatołową, chwilkę razem dusimy. Pod koniec dodajemy zieloną pietruszkę oraz podsmażone mięso, mieszamy i dodajemy odcedzony makaron.
4. Podajemy ze świeżo startym serem i zieloną natką pietruszki.
Przepysznie się prezentuje Twoje danie - pycha :)
OdpowiedzUsuń