Buraczków na zimę nigdy nie ma za dużo, ile by ich nie zrobić zawsze za szybko znikają ze spiżarni. Przepyszne, łagodne wydanie z papryką i cebulą, w delikatnej zalewie z octem jabłkowym, po prostu niebo w gębie.
Potrzebne składniki:
- 3 kg buraków ćwikłowych
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg cebuli
Zalewa:
- 1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soli
- 1/4 szklanki cukru
- 2-3 liście laurowe
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1. Buraki szorujemy i gotujemy ze skórką przez ok 25-30 minut. Odcedzamy, studzimy, obieramy i ścieramy na wiórka. Paprykę kroimy na małą kostkę lub cienkie paseczki. Cebulę kroimy w cienkie pióra.
2. Do gotującej się zalewy wrzucamy cebulę i gotujemy 10 minut, następnie dodajemy paprykę i również gotujemy razem przez 10 minut. Na koniec dokładamy buraczki, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
3. Gorące buraczki przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, odstawiamy do wystudzenia. Nie wymagają pasteryzacji.
0 komentarze :