Łagodne buraczki z papryką do słoików


Buraczków na zimę nigdy nie ma za dużo, ile by ich nie zrobić zawsze za szybko znikają ze spiżarni. Przepyszne, łagodne wydanie z papryką i cebulą, w delikatnej zalewie z octem jabłkowym, po prostu niebo w gębie.


Potrzebne składniki:


  • 3 kg buraków ćwikłowych 
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli 


Zalewa:


  • 1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego 
  • 1  szklanka wody 
  • 1 łyżka soli
  • 1/4  szklanki cukru
  • 2-3 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 



1. Buraki szorujemy i gotujemy ze skórką przez ok 25-30 minut. Odcedzamy, studzimy, obieramy i ścieramy na wiórka. Paprykę kroimy na małą kostkę lub cienkie paseczki. Cebulę kroimy w cienkie pióra.

2. Do gotującej się zalewy wrzucamy cebulę i gotujemy 10 minut, następnie dodajemy paprykę i również gotujemy razem przez 10 minut. Na koniec dokładamy buraczki, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. 

3. Gorące buraczki przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, odstawiamy do wystudzenia. Nie wymagają pasteryzacji.









0 komentarze :