Elegancki murzynek z jabłkami


Nasze niedzielne ciasto do kawy, co ważne nie za słodkie, bo takich nie lubimy!. Spora ilość jabłek i masa budyniowa bardzo fajnie współgra z mocno kakaowym ciastem.  Wykonanie bardzo proste i szybkie, więc nie szukajcie sobie wymówek :).

Składniki na ciasto na dużą formę 25x40 cm:

8 jaj
5 łyżek kakao
5 łyżek mąki pszennej
3/4 szklanki  cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dokładnie miksujemy. 

2. Przygotować dwie formy wyłożone papierem do pieczenia, ciasto kakaowe rozlać po równo na dwie blaszki, wygładzić wierzch silikonową łopatką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 30-35 minut.

Masa jabłkowa:

2 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe 

1. Jabłka obrać i zetrzeć na wióra, chwilę smażyć, następnie dodać dwie suche galaretki i gotować razem przez parę minut. Odstawić do wystudzenia, nakładać gdy się wystudzi i zacznie lekko tężeć.

Masa budyniowa:

1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
20-25 dag masła lub dobrej margaryny

1. Budyń ugotować wg. przepisu z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej, wystudzić i zmiksować z masłem. 

Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem lub polukrować.




3 komentarze :