Składniki na ok. 8-9 słoików po 200-220 ml:
- 2 kg zielonych pomidorów
- 1,2 kg cebuli
- 2 jabłka
- 4 płaskie łyżeczki pasty chili lub 4-5 cm świeżej papryki
- 10 dag cukru
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/4 łyżeczki startego imbiru
- 2 płaskie łyżeczki kurkumy
- 3 szklanki wody
Przyprawy do gotowania w kawałku materiału:
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- kawałek gałki muszkatołowej, ok 1/3
Solanka:
- 3 szklanki wody
- 1/2 szklanki soli, najlepiej nie jodowanej do przetworów
1. Pomidory dokładnie myjemy, cebule obieramy z łupin i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę, która powstanie z pomidorów i cebuli zalewamy solanką i odstawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączamy delikatnie przez gazę, a potem dokładnie odciskamy.
2. Do garnka przekładamy odciśnięta masę, zalewamy 3 szklankami wody, octem, dodajemy przyprawy sypkie, cukier, oraz przygotowujemy zawiniątko z gazy z przyprawami które dodajemy w całości czyli z: gałką, pieprzem, goździkami i zielem angielskim i również dokładamy do pozostałych składników.
3. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok 70-90 minut, od czasu do czasu mieszając. Podczas gotowania dodajemy jabłka starte na małe wiórka i pastę chili, ( tyle ile uważamy za smaczne!).
4. Powstały keczup przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.
0 komentarze :