Keczup z zielonych pomidorów z kurkumą i chili



Mogę śmiało napisać, że weekend spędziłam z nosem w pomidorach, na ich testowaniu i przetwarzaniu. Pierwsza partia poległa, bo doszłam do wniosku, że nie o to mi chodziło :), a od poniedziałku zabrałam się za kolejną porcję złoto - zielonego keczupu. Było doprawiane, smakowane, wyszło nieco pikantnie i naprawdę smacznie. Warzywna pasta "ala" keczup będzie świetnym dodatkiem do drobiu, makaronów, a także na kanapki, a zresztą sami zdecydujecie z czym ją zjeść!.

Składniki na ok. 8-9 słoików po 200-220 ml:


  • 2 kg zielonych pomidorów
  • 1,2 kg cebuli
  • 2 jabłka
  • 4 płaskie łyżeczki pasty chili lub 4-5 cm świeżej papryki
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
  • 2 płaskie łyżeczki kurkumy
  • 3 szklanki wody


Przyprawy do gotowania w kawałku materiału:


  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • kawałek gałki muszkatołowej, ok 1/3


Solanka:


  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki soli, najlepiej nie jodowanej do przetworów


1. Pomidory dokładnie myjemy, cebule obieramy z łupin i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę, która powstanie z pomidorów i cebuli zalewamy solanką i odstawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączamy delikatnie przez gazę, a potem dokładnie odciskamy.

2. Do garnka przekładamy odciśnięta masę, zalewamy 3 szklankami wody, octem, dodajemy przyprawy sypkie, cukier, oraz przygotowujemy zawiniątko z gazy z przyprawami które dodajemy w całości czyli z: gałką, pieprzem, goździkami i zielem angielskim i również dokładamy do pozostałych składników. 

3. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok 70-90 minut, od czasu do czasu mieszając. Podczas gotowania dodajemy jabłka starte na małe wiórka i pastę chili, ( tyle ile uważamy za smaczne!).

4. Powstały keczup przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.






0 komentarze :