Dyniowe żniwa teraz w pełni więc warto wypróbować przepis na to pyszne ciasto. Robi się je w kilka minut, a smakuje fantastycznie.
Składniki na tortownicę 24 cm:
- 20 dag dyni
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 jabłko
- 20 dag mąki
- 150 ml oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. W dużej misce jajka zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać olej, przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie zmiksować. Dodać kokos, wymieszać.
2. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jabłka posiekać w cienkie plastry. Do zmiksowanej masy dodajemy dynię z jabłkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do przygotowanej tortownicy. Piec 60 minut w tem. 160 C.
0 komentarze :