Świętujemy urodziny piętrowym tortem Rafaello, ja wiem Kochani, że ma kalorii całkiem sporo, ale jest taki pyszny i rozpływa się w ustach, że czasami warto zgrzeszyć :). Ja idę zapalać świeczki i śpiewać " Sto Lat" , a Wam niech ślinka cieknie!.
Tort pieczony w tortownicach o średnicy 18 i 26 cm.
Wszystkie składniki na biszkopt godzinę przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki,( jeśli tam są ), ważne aby składniki miały taką samą pokojową temperaturę.
Składniki na 6 blatów, 3 duże i 3 małe:
Ciasto- biszkopt :
13 jajek
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku dopieczenia
1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać żółtka i miksować. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Każde ciasto piec oddzielnie, 3 w małej i 3 blaty w dużej tortownicy. Czas pieczenia ok 30 minut w 190 C. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Masa;
750 ml słodkiej śmietanki, 30-36%
3 śmietany śnieżki w proszku
5 opakowań śmietan fixu
20 dag wiórków kokosowych
3 białe czekolady
Dodatkowo kilka łyżek kokosu do obsypania tortu i kuleczek.
1. Czekoladę rozpuszczamy na parze, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietanę, a następnie dodajemy śmietanę śnieżkę w proszku oraz śmietan fix, dokładnie miksujemy. Do masy śmietankowej przelewamy wystudzoną czekoladę oraz wiórki kokosowe i dokładnie miksujemy.
2. Gotową masę przekładamy blaty, łopatką smarujemy boki. Z pozostałej masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w kokosie i dekorujemy tort.
Jeśli macie orzechy to do każdej kuleczki można dodatkowo włożyć jeden do środka.
Łał, imponujący :)
OdpowiedzUsuń