Nie chcę się chwalić ale zupa jest palce lizać!, fantastyczna w smaku, zdrowa i bardzo sycąca. Prawdą jest, że moi Panowie kręcili nosem na jej kolor i oczywiście narzekali na brak mięsa, ale cóż kuchnia serwowała dzisiaj zupę cukiniową z grzankami czosnkowymi więc kto głodny to do łyżek :).
Składniki:
- 3 małe cukinie lub 1 duża
- 2 marchewki
- liść selera
- mała pietruszka
- 2-3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej
Grzanki:
- 4 kromki chleba bez skórek
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa lub masło
1. Jeśli macie małe cukinie tak jak w moim przypadku to wystarczy je tylko umyć, jeśli to duży okaz to trzeba ją obrać ze skórki oraz wyciąć gniazda nasienne.
2. W garnku na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy razem kilka minut, aby ziemniaki też się przyrumieniły. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę oraz marchewkę, pietruszkę i seler, zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, dusimy razem przez ok. 30 minut.
3. Rozgotowane warzywa dokładnie blędujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i jeszcze chwile razem gotujemy.
4. Kromki chleba smarujemy masłem lub oliwą i wcieramy wyciśnięty przez praskę czosnek, kroimy na małe kawałki. Grzanki można też robić bez dodatku tłuszczu. Suszymy je na patelni lub w piekarniku. Zupę podajemy z łyżką słodkiej śmietany, można również posypać ziarnami słonecznika lub dyni.
0 komentarze :