Buraczki zasmażane do obiadu



Prosto i zdrowo to znaczy smacznie :), tradycyjne buraczki naszych Mam i Babć. Przepyszne, zasmażane polecają się do obiadu!.

Składniki na dwa obiady dla 4 osób, warto zrobić troszkę więcej i odłożyć do lodówki:

ok. 1,5 kg buraczków
1 kopiasta łyżka smalcu
1 kopiasta łyżka mąki
sól
pieprz 
sok z cytryny, w zależności od upodobań należy wycisnąć 1/4 lub 1/2 soku cytryny
3/4 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego, może być z kostki rosołowej 
garść szczypiorku

1. Buraczki gotujemy w łupinach, solimy jedną płaską łyżką soli. Odcedzamy i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i mieszamy.

2. Na patelni robimy złotą zasmażkę ze smalcu i mąki, łączymy z rosołem, mieszamy i dodajemy do buraków. Wspólnie zasmażamy przez chwilę, dodajemy przyprawy do smaku. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem.


1 komentarz :

  1. Miałem pytanko, ale już wszystko wiem. Chciałem zapytać o ten szczypiorek. Po zdjęciu na FB nie wywnioskowałem czy to element przepisu czy ozdoba. Przyznam, że jestem zdumiony. M mojej okolicy nie praktykuje się takiego zestawienia. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń