Rogaliki krucho drożdżowe z jabłkami w cynamonie


Dzisiaj propozycja dla łasuchów, do których i ja się zaliczam. Rogaliki tak kuszą,  gdy po nie sięgam to obiecuje sobie, że ten to już będzie ostatni....ale różnie bywa z moją słabą silną wolą. Aromatyczne i pyszne rogaliki nadziewane jabłkami w cynamonie wodzą na pokuszenie.

Składniki na ok. 30 sztuk.

Ciasto:

60 dag maki pszennej
5 łyżek cukru
20 dag masła
2 jaja
szczypta soli
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, u mnie 12 %

Nadzienie:

4 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu lub cukru





1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone w małe kawałki.

2. Śmietanę delikatnie podgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz drożdże, rozcieramy i zostawiamy na kwadrans, aby drożdże zaczęły pracować.

3. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na gładką, płynną masę.

4. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na połowę, każdą część wałkujemy osobno na duże koło i kroimy na 16 podłużnych trójkątów. 

5. Jabłka obieramy z łupin,  wykrawamy gniazda nasienne , dzielimy na 6 lub 8 części. Pokrojone jabłka polewamy miodem i posypujemy cynamonem, dokładnie mieszamy. 

6. Na każdym kawałku ciasta układamy jabłko w cynamonie, zwijamy i formujemy rogalika, odkładamy na przygotowaną foremkę do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 15 minut. Gotowe rogaliki oprószyć cukrem pudrem.





1 komentarz :