Dzisiaj propozycja dla łasuchów, do których i ja się zaliczam. Rogaliki tak kuszą, gdy po nie sięgam to obiecuje sobie, że ten to już będzie ostatni....ale różnie bywa z moją słabą silną wolą. Aromatyczne i pyszne rogaliki nadziewane jabłkami w cynamonie wodzą na pokuszenie.
Składniki na ok. 30 sztuk.
Ciasto:
60 dag maki pszennej
5 łyżek cukru
20 dag masła
2 jaja
szczypta soli
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, u mnie 12 %
Nadzienie:
4 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu lub cukru
1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone w małe kawałki.
2. Śmietanę delikatnie podgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz drożdże, rozcieramy i zostawiamy na kwadrans, aby drożdże zaczęły pracować.
3. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na gładką, płynną masę.
4. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na połowę, każdą część wałkujemy osobno na duże koło i kroimy na 16 podłużnych trójkątów.
5. Jabłka obieramy z łupin, wykrawamy gniazda nasienne , dzielimy na 6 lub 8 części. Pokrojone jabłka polewamy miodem i posypujemy cynamonem, dokładnie mieszamy.
6. Na każdym kawałku ciasta układamy jabłko w cynamonie, zwijamy i formujemy rogalika, odkładamy na przygotowaną foremkę do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 15 minut. Gotowe rogaliki oprószyć cukrem pudrem.
Cudowne!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com