Maślane drożdżówki z cynamonem i wanilią


Aromatyczne, pachnące cynamonem domowe drożdżówki....mniam pyszne :), idealne na jesienne śniadanie!.




Składniki na ok. 15 sztuk:


  • 70 dag mąki 
  • 5 dag drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • 10 dag roztopionego ciepłego masła


Do nadzienia:


  • 8-10 dag roztopionego masła
  • 4-5 łyżek miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 4-5 łyżeczek cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii 


Dodatkowo:


  • 1 roztrzepane jajko do smarowania + 2 łyżki mleka


1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować. 

2. Mąkę, sól,roztopione ciepłe masło i  zaczyn drożdżowy łączymy ze sobą, dodajemy jajka ubite z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt. 

3. Roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier i cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masą  cynamonową smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę, następnie kroimy na ok 4-5 cm kawałki i każdy kawałek nakrawamy dwukrotnie i formujemy drożdżówkę.  

4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy drożdżówki w dużych odstępach i pozostawiamy na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Lekko wyrośnięte drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu i wystudzeniu można wierzch polać lukrem.







3 komentarze :