Aromatyczne, pachnące cynamonem domowe drożdżówki....mniam pyszne :), idealne na jesienne śniadanie!.
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 70 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jaja
- 10 dag roztopionego ciepłego masła
Do nadzienia:
- 8-10 dag roztopionego masła
- 4-5 łyżek miodu
- 2 łyżki cukru
- 4-5 łyżeczek cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko do smarowania + 2 łyżki mleka
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować.
2. Mąkę, sól,roztopione ciepłe masło i zaczyn drożdżowy łączymy ze sobą, dodajemy jajka ubite z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.
3. Roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier i cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masą cynamonową smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę, następnie kroimy na ok 4-5 cm kawałki i każdy kawałek nakrawamy dwukrotnie i formujemy drożdżówkę.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy drożdżówki w dużych odstępach i pozostawiamy na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Lekko wyrośnięte drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu i wystudzeniu można wierzch polać lukrem.
Ależ smakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
UsuńCudowne. Bardzo fajnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuń