Reklamować domowych nalewek raczej nie muszę, bo kto posmakował ten wie, że to rarytas z górnej półki. Najlepiej jeśli owoce są z pewnego źródła, z dala od ulicy i zanieczyszczeń, idealnie by było gdyby były z Waszego przydomowego ogródka.
Składniki podaję na 1 kg owoców, a Wy dostosujcie go ilości malin jaką chcecie zamienić na nalewkę:
1 kg dojrzałych malin bez szypułek
25 dag cukru
1 litr zimnej przegotowanej wody
1 litr spirytusu, spirytus w odpowiednich proporcjach mieszamy z wodą zanim połączymy go z owocami. Jeśli macie 95% spirytus to: 736 ml spirytusu na 291 ml przegotowanej zimnej wody, i taką 1 litrową mieszaniną zalewamy maliny
1. Maliny przesypujemy cukrem w wysokim słoju, zostawiamy w ciepłym miejscu aby puściły sok na ok. 12-24 godzin. Następnie owoce z cukrem zalewamy przygotowanym roztworem spirytusu i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 6 - 8 tygodni. Po tym czasie zlewamy nalewkę, oddzielamy owoce i pozostawiamy w słoju do pierwszego sklarowania na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przelewamy przez czystą gazę do butelek.
Warto odczekać kilka miesięcy aż nalewka nabierze właściwej klarowności i smaku.
0 komentarze :