Spaghetti w sosie cebulowym z rukolą w 15 minut


Wyśmienite i bardzo proste spaghetti, dla zabieganych, dla tych którzy w kwadrans chcą mieć gotowy obiad. Rukolę kocham podjadać do wszystkiego, a do makaronu pasuje wprost idealnie. Jak nie macie pomysłu na obiad to polecam to pyszne i zdrowe zestawienie :).

Obiad dla 4 osób:

1 opakowanie makaronu typu spaghetti, (50 dag)
250 ml słodkiej śmietany, u mnie 18%
3/4 szklanki wody w której gotował się makaron
ojej rzepakowy do smażenia
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
świeża rukola
ok. 20 dag pomidorów koktajlowych


1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

2. Na głębokiej patelni obsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy przyprawy, smażymy razem na złoty kolor. Wlewamy śmietanę, ścieramy gałkę muszkatołową, chwilkę razem dusimy, dodajemy wodę z makaronu, wrzucamy połowę pomidorów, mieszamy i dodajemy odcedzony makaron. 

3. Podajemy ze świeżą rukolą i pomidorami.











0 komentarze :