Bułki maślane z czosnkiem



Aromatyczne, pyszne bułeczki czosnkowe polecają się na śniadanie....

Składniki na 12 bułeczek:


  • 1 kg mąki pszennej, w zależności od rodzaju mąki może być potrzebne 10 dag więcej
  • 2 i 1/2 szk letniej wody
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 2 płaski łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru



Do posmarowania:


  • 12 dag masła
  • 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz


1. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować. 

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki lub wody, ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę szczelnie przykrywamy folią do żywności i odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość, ok. 30-40 minut. 


3. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na omączony blat kuchenny, dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki, układamy je na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i nacinamy bardzo ostrym nożem. Pozostawiamy do wyrośnięcia.


4. W czasie wyrastania bułek masło rozgniatamy widelcem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła oraz sól i pieprz, łączymy wszystkie składniki za sobą. Następnie delikatnie małymi porcjami nakładamy masełko czosnkowe do nacięć na bułkach uważając aby nie naciskać na wyrastające ciasto.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok 30-40 minut, po wypieczeniu góry na rumiano, bułki przekładamy z blaszką na sam dół na kilka minut, aby zrumienić spód naszych wypieków, będą chrupkie i aromatyczne.



4 komentarze :

  1. Fantastyczny przepis i wszystko mam bez wychodzenia z domu :D Genialnie! Ostatnio jak robiłem drożdżówki, to synek powiedział,że najlepsze w nich jest ciasto. Nie mam w takim wypadku wyjścia. Muszę zrobić mu pyszne bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robią się (tzn. robi Ewa ;))znowu.. dzisiaj ;)) przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń