Kruche ciasteczka pomarańczowe czyli kuchnia z Zielonego Wzgórza



Kuchnia z Zielonego Wzgórza czyli przepis inspirowany L.M. Montgomery

Idylliczny świat prowincji do którego trafia Ania przesycony jest wiejskimi smakami i aromatem wypiekanych ciast. W domu Maryli i Mateusza kuchnia była sercem domu, jak również miejscem spotkań z rodziną i  znajomymi. Zaczynając od codziennych posiłków i wypiekanym w domu chlebie Bostońskim po pyszne obiady na które serwowany był dorsz w cieście,  pieczone ziemniaki oraz jagnięcina w potrawce na specjalne okazję.

Ja dzisiaj skupię się na podwieczorkach przy herbacie, na które Ania często zapraszała swoją najlepsza koleżankę Dianę. Najważniejsze na herbatkowych spotkaniach były desery które serwowała Maryla czyli placek cytrynowy, krajanka kajmakowa, oraz przepyszne kruche ciasteczka pomarańczowe, które są moją dzisiejsza inspiracją. Przepis bardzo prosty, ciasteczka aromatyczne i pachnące pomarańczą.



Kruche ciasteczka pomarańczowe

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 12 dag margaryny
  • skórka otarta z całej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  •  






Jajko ubijamy z cukrem na pulchną masę, ścieramy skórkę z pomarańczy bez białego albedo, dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy. Dodajemy pozostałe składniki, (ilość mąki zależy od jej rodzaju, czasem potrzeba jej więcej, a czasem mniej), ważne aby ciasto było elastyczne, gładkie i nie przywierało do rąk.
Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny, następnie wałkujemy, kroimy na paski i wyplatamy kratkę, szklanką wycinamy okrągłe ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez ok. 15 minut, aż będą rumiane.

Podawać z herbatą na podwieczorek....

Przechowywać w zamkniętej puszcze lub słoju.




1 komentarz :