Komosa z warzywami, czyli tabbouleh po mojemu


Kuchnia Turecka słynie z sałatek na bazie kuskusu i bulguru, a ja zrobiłam swoją z komsoy ryżowej z dużą ilością warzyw i kiełkami, nie może zabraknąć  dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia i cytryny, która przełamie smak. Pyszna, pełnowartościowa sałatka, która doda nam energii i wigoru na cały dzień, a zrobienie jej zajmie Wam kwadrans!. Taka można by powiedzieć inna wersja kawioru, która świetnie się też nadaję aby zapakować w lunch box i zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły.


Składniki:

125 dag komosy ryżowej, quinoa
1/2 długiego ogórka szklarniowego
7-10 pomidorków koktajlowych
1 cebula dymka razem z zieloną częścią
1/4 cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
kiełki
sól

Quinoa czyli komosa ryżowa dostępna w ofercie www.Skworcu.com.pl
1. Komosę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy pod przykryciem. Ogórek i pomidory myjemy, kroimy w bardzo małą kostkę, dymkę i zieloną część cebuli kroimy w cienkie pióra. 

2. Warzywa łączymy z komosą, dodajemy oliwę, wyciśnięty sok z cytryny, mieszamy i doprawiamy solą. Sałatkę podajemy  z kiełkami.




0 komentarze :