Kurczak nie koniecznie tradycyjny, soczyste filety zapiekane w plastrach bekonu, duszone w świeżych i suszonych pomidorach, podawane na makaronowych tagliatellach spowodowały, że obiad znikł tak szybko, że z trudem jedną porcję pozwolono mi sfotografować dla Was :).
Składniki dla 4 - 5 osób:
- 3 filety z kurczaka
- 9 plastrów bekonu lub boczku
- 150-200 ml słodkiej śmietanki 12%
- 10 pomidorów suszonych w oliwie
- 2-3 łyżki oliwy w której macerowały się pomidory
- garść pomidorków koktajlowych, u mnie słodka odmiana daktylowa
- sól
- pieprz
- świeża cebula dymka, zielona i biała część
Dodatkowo:
- 40 dag makaronu tagliatelle
1. Mięso myjemy, osuszamy, każdy filet przecinamy wzdłuż na trzy części, lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Każdą część fileta owijamy plastrem bekonu.
2. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
3. Na patelni rozgrzewany olej rzepakowy z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów. Mięso z bekonem obsmażamy z dwóch stron na rumiano razem drobno pokrojoną cebulą dymką, podlewamy śmietanką, dodajemy suszone i świeże pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę razem dusimy.
4. Na talerze nakładamy przygotowany makaron, układamy pocięte w plastry filety drobiowe, polewamy sosem i posypujemy zieloną częścią dymki.
Wow! Wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuń