Kurczak w plastrach bekonu w sosie z pomidorków daktylowych


Kurczak nie koniecznie tradycyjny, soczyste filety zapiekane w plastrach bekonu, duszone w świeżych i suszonych pomidorach, podawane na makaronowych tagliatellach spowodowały, że obiad znikł tak szybko, że z trudem jedną porcję pozwolono mi sfotografować dla Was :).

Składniki dla 4 - 5 osób:


  • 3 filety z kurczaka
  • 9 plastrów bekonu lub boczku
  • 150-200 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 10 pomidorów suszonych w oliwie
  • 2-3 łyżki oliwy w której macerowały się pomidory
  • garść pomidorków koktajlowych, u mnie słodka odmiana daktylowa
  • sól
  • pieprz
  • świeża cebula dymka, zielona i biała część


Dodatkowo:


  • 40 dag makaronu tagliatelle


1. Mięso myjemy, osuszamy, każdy filet przecinamy wzdłuż na trzy części, lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Każdą część fileta owijamy plastrem bekonu.

2. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

3. Na patelni rozgrzewany olej rzepakowy z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów. Mięso z bekonem obsmażamy z dwóch stron na rumiano razem drobno pokrojoną cebulą dymką, podlewamy śmietanką, dodajemy suszone i świeże pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę razem dusimy. 

4. Na talerze nakładamy przygotowany makaron, układamy pocięte w plastry filety drobiowe, polewamy sosem i posypujemy zieloną częścią dymki.





1 komentarz :