Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1 i 1/2 kg mąki pszennej, u mnie typ 500 z pobliskiego młyna
- 13 dag świeżych drożdży
- ok. 350-370 ml piwa
- 15 dag roztopionego masła
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3 całe jajka
- 3 żółtka
Do nadziewania: konfitura, dżem, budyń, czekolada
Wierzch: lukier, polewa, cukier puder
1. Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w letnim mleku, odstawić na 10-12 minut aby drożdże rozpoczęły fermentację.
2. Jaja z żółtkami ubić na jednolitą masę. Do suchych składników dodajemy drożdże, jaja, piwo i zagniatamy na elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba to podsypujemy mąką. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy szczelnie natłuszczoną folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość ok. 45 - 60 minut.
3. Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto, spłaszczamy ręką na grubość ok 2 cm i wycinany szklanką kółka, każde nadziewamy twardą marmoladą i bardzo dokładnie sklejamy, układamy je na stolnicy posypanej mąką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, miejsce w którym były zlepiane dajemy od spodu.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju, lub mieszance oleju i smalcu. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny aby odsączyć tłuszcz.
Bardzo ważne jest dobranie odpowiedniej temperatury tłuszczu, jeśli olej będzie za mało rozgrzany to pączki bardzo nim nasiąkną, a jeśli będzie zbyt gorący to z wierzchu pączki się przypalą, a wewnątrz zostanie surowe ciasto!.
Ja robię piernik z piwem, myślę że takie pączki mogą być super :-)
OdpowiedzUsuńOj piernik z piwem to smaczna kompozycja jest... :)
UsuńBardzo apetyczne pączki.
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
Usuńbardzo ciekawy przepis, pączków z piwem jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńczas karnawału :), więc jest pretekst aby wypróbować przepis :)
UsuńWyszły super są wyśmienite
OdpowiedzUsuń