Schab dojrzewający czosnkowo - paprykowy


Najzdrowsze i najsmaczniejsze domowe wędliny!, a te dojrzewające to już w ogóle rarytas sam w sobie. Wystarczy odrobina chęci i cierpliwości.

Składniki:

- 1 kg schabu bez kości
- cukier
- sól morska
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 1 do 2 łyżeczek ostrej papryki wędzonej
- pieprz czarny mielony

Przyprawy dobrej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.pl.

Dodatkowo:
- gaza
- sznurek

1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy je dokładnie cukrem, ok 2-3 mm warstwą, odkładamy do zamykanego woreczka lub pojemnika i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Następnego dnia nie myjemy mięsa tylko dłonią ścieramy nadmiar cukru, z naczynia wylewamy powstały syrop. Drugiego dnia mięso obtaczamy w soli morskiej i również odkładamy na 24 godziny do lodówki.

3. W trzecim dniu pozbywamy się nadmiaru soli, a w mięso wcieramy paprykę słodką i ostrą, czosnek przeciśnięty przez praskę i świeżo zmielony czarny pieprz. Schab zawijamy w gazę, wiążemy sznurkiem i zawieszamy w ciepłym i przewiewnym miejscu na ok. 10-12 dni. Gotową wędlinę przechowujemy w lodówce.


0 komentarze :