Babka pomarańczowo serowa


Do wyboru, do koloru, festiwal Bab i Babek Wielkanocnych trwa!. Ważne jest by wypiekając serową babę sprawdzać jej wypieczenie patyczkiem, czy aby już doszła i jest sucha wewnątrz, potrzebuje ponad godzinę w średnio nagrzanym piekarniku. Jest lekko wilgotna i ma piękny kolor od pomarańczy i żółtek od wiejskich kur.

Składniki:

- sok z 1 pomarańczy, ok. 1/2 szklanki
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 20 dag sera białego
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- mielona wanilia lub cukier waniliowy
- 25 dag masła lub dobrej margaryny
- 5 jaj
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier pomarańczowy:

- 5 łyżek cukru pudru
- sok z pomarańczy wg. potrzeby, mniej niż 1 łyżeczka

1. Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Tłuszcz roztapiamy i studzimy. W misce ucieramy cukier, wanilię i żółtka na gładką masę. Następnie ścieramy skórkę z całej pomarańczy, dodajemy świeżo wyciśnięty sok, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, ser biały rozgniatamy dokładnie widelcem i mieszamy z resztą składników. Całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy na samym końcu przed pieczeniem i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.

2. Formę na babkę smarujemy masłem, posypujemy mąką i wypełniamy przygotowaną masą. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 70 minut, po 60 minutach należy sprawdzać drewnianym patyczkiem czy jest już sucha wewnątrz, ewentualnie wydłużyć czas aż będzie dobrze wypieczona. Gotową wystudzoną babkę polewamy lukrem i posypujemy migdałami lub skórką pomarańczową.




0 komentarze :