Jajka faszerowane koperkiem i sardynkami



Sposobów i wariacji podanie jajek na Wielkanocny stół jest bardzo dużo, ja wybrałam kolorową i nieco pikantną wersję, bo sardynki są w oliwie z chilli, co dodatkowo paście nadaję bardzo fajny smaczek. Co do farbowania jaj to macie zupełną dowolność, zwykłe bez koloru też są piękne, ale jeśli chcecie takie wiosenne buraczane wydanie jak u mnie to wystarczy ugotowane jaja zamoczyć w wywarze w buraków z łyżką octu na kilka godzin, lub też tak jak w moim przypadku zostawić je na noc z zakwasie buraczanym.

Składniki:

- 3 jaja, najlepiej wiejskie ze sprawdzonego gospodarstwa
- 1/2 puszki sardynek w oleju z chilli, możecie dać każde inne ryby jakie lubicie
- 1 średni ogórek kiszony
- 1 do 2 łyżeczek majonezu lub jogurtu naturalnego
- koperek

1. Ugotowane i wystudzone jajka przecinamy wzdłuż ostrym nożem na połowę, wyciągamy żółtka. Do miseczki wkładamy drobno pokrojonego ogórka, sardynki z oliwą, żółtka oraz majonez, ugniatamy widelcem tworząc gładką masę. 

2. Pod koniec dodajemy pokrojony koperek, mieszamy i nadziewamy połówki jajek, wierzch posypujemy zieleniną. Jeśli zostanie Wam pasty to polecam wykorzystać ją do kanapek, smakuje wybornie. Można doprawić solą i pieprzem, chociaż ja nigdy tego nie robię, bo smaki same w sobie są wystarczająco intensywne.





0 komentarze :