Łatwa babka cytrynowa


Postaram się przed Wielkanocą podrzucić kilka nowych inspiracji na świąteczne przysmaki, dzisiaj pyszna i bardzo łatwa babka cytrynowa.

Składniki na ciasto:

- sok z 2 cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
- 16 dag masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 100 ml wody gazowanej
- 100 ml mleka
- 5 jaj
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier cytrynowy:

- 6 łyżek cukru pudru
- sok z cytryny wg. potrzeby, ok. 3-4 łyżeczek

1. Masło z cukrem ubić mikserem, dodać startą skórkę z obu cytryn oraz wyciśnięty sok. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do powstałej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę i mleko, dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy łyżką z masą cytrynową.

2. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60-65 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce kuchennej, po wystudzeniu polewamy lukrem cytrynowym.




1 komentarz :