Ciasteczka kukurydziano - jaglane z żurawiną, bezglutenowe


Kolejna porcja bezglutenowych ciasteczek orkiszowych, wypiekane z mieszanki mąki kukurydzianej i jaglanej, możecie użyć bakalii jakich lubicie lub zupełnie z nich zrezygnować, bo bez dodatków są równie smaczne. Słodzone ksylitolem, dla spulchnienia użyłam proszku do pieczenia dla bezglutenowców, ale możecie go zastąpić sodą oczyszczoną, jaja polecam wiejskie od kur nie karmionych paszą i antybiotykami. Robi się je w kilka minut, a smakują wyśmienicie.

Składniki:

- 2 szklanki płatków orkiszowych
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 2 jaja wiejskie
- 10 dag roztopionego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- szczypta soli
- 3/4 szklanki żurawiny lub innych bakalii

Po produkty na ciasteczka zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl

1. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników, zagnieść. Formować ciasteczka, układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 C, czas pieczenia ok. 20 min do zrumienienia. 





0 komentarze :