Cytrynowiec z delikatną pianką


Delikatne ciasto z domowej cukierenki Apetycznej Babeczki, idealnie swoją świeżością wpisuje się w pierwszy dzień wiosny.

Biszkopt:

- 4 jajka
- 4 łyżki cukru kryształu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
- skórka otarta z całej cytryny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cytrynowa pianka:

- 2 opakowania śnieżki
- 1/2 litra mleka
-  350 ml wody
- 2 galaretki cytrynowe

Galaretka cytrynowa:

- 2 galaretki cytrynowe
- 700 ml wrzątku

Wierzchnia warstwa śmietankowa:

- 1/2 litra śmietanki 30 lub 36%
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku

Dobrej jakości żelatynę i mieloną wanilię znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.

 

Wykonanie, biszkopt:

Duża blacha 25x30 cm 

1. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka oraz ścieramy skórkę cytrynową i nadal mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią i budyniem,  dokładnie miksujemy i przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia 25 do 30 minut w temperaturze 180 C.

Wykonanie pianki cytrynowej:

1. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy do zupełnego rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia.

2. Mleko łączymy ze śnieżką, ubijamy wg. przepisu, następnie łączymy z tężejącą galaretką, miksujemy i wylewamy masę na wystudzony biszkopt. Odstawiamy ciasto do lodówki.

Wykonanie galaretki:

1. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, mieszamy i studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na warstwę pianki cytrynowej, a następnie ciasto wstawiamy z powrotem do lodówki.

Wykonanie wierzchniej warstwy śmietankowej:

1. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku a następnie studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie łączymy z wystudzoną żelatyną. Masę śmietankową przekładamy do rękawa cukierniczego lub zwykłego worka z wyciętą dziurą w jednym rogu, zdobimy wierzch ciasta. Całość schładzamy.

Źródło: gotowaniecieszy z drobnymi osobistymi modyfikacjami.



5 komentarzy :