Forma do pieczenia 25x25 cm.
Ciasto kruche:
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- 5 dag cukru pudru
- mielona wanilia lub ekstrakt waniliowy, ewentualnie cukier waniliowy
- szczypta soli
Masa serowa:
- 85 dag sera białego
- 10 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 6 jaj
- 2 białka które zostały z ciasta
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii
- 10 dag rodzynek
Po wanilię i bakalie zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl.
1. Składniki na ciasto szybko zagnieć i odstawić do lodówki do schłodzenia.
2. Ser zmielić. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, a następnie odcedzić. Masło połączyć z cukrem pudrem, żółtkami i wanilią, zmiksować na gładką masę, partiami dodawać twaróg i miksować, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
3. Schłodzonym ciastem wyłożyć spód foremki i po nakłuwać widelcem, mniejszą część ciasta zostawić na zrobienie kratki na wierzchu sernika. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 C na ok. 15-20 minut żeby ciasto się zrumieniło.
4. Białka ubić na sztywno. Do masy serowej dodać rodzynki i piankę, wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników, a następnie przelać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć kratkę z reszty ciasta. Sernik wstawiamy do piekarnika na ok. 60 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do zupełnego wystudzenia.
0 komentarze :