Sernik krakowski, klasyczny z rodzynkami


Klasyka czyli dobry sernik, nie za słodki, z ciastem kruchym i dużą ilością rodzynek :). Ważne jest wybór sera jakiego użyjecie do  jego wypieku, wszędobylski gotowy w wiaderku nie nadaje się zupełnie na dobre ciasto, jest tylko marnym zamiennikiem, który dobrego sernika Wam nie zrobi. Ser wiejski znajdziecie na rynkach maślanych, tylko próbujcie przy zakupie żeby nie kupić bardzo kwaśnego czy gorzkiego.

Forma do pieczenia 25x25 cm.

Ciasto kruche:

- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- 5 dag cukru pudru
- mielona wanilia lub ekstrakt waniliowy, ewentualnie cukier waniliowy
- szczypta soli

Masa serowa:

- 85 dag sera białego
- 10 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 6 jaj
- 2 białka które zostały z ciasta
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii
- 10 dag rodzynek

Po wanilię i bakalie zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl.

1. Składniki na ciasto szybko zagnieć i odstawić do lodówki do schłodzenia.

2. Ser zmielić. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, a następnie odcedzić. Masło połączyć z cukrem pudrem, żółtkami i wanilią, zmiksować na gładką masę, partiami dodawać twaróg i miksować, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.

3. Schłodzonym ciastem wyłożyć spód foremki i po nakłuwać widelcem, mniejszą część ciasta zostawić na zrobienie kratki na wierzchu sernika. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 C na ok. 15-20 minut żeby ciasto się zrumieniło.

4. Białka ubić na sztywno. Do masy serowej dodać rodzynki i piankę, wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników, a następnie przelać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć kratkę z reszty ciasta. Sernik wstawiamy do piekarnika na ok. 60 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do zupełnego wystudzenia.



0 komentarze :