Sos chrzanowy z rzeżuchą


Sos chrzanowy na Wielkanocny stół z dodatkiem ogórka kiszonego, jogurtu greckiego i pysznej zielonej rzeżuchy, bo jak wiadomo jajko wymaga okraszenia. 

Składniki:

- korzeń chrzanu ok. 10 cm, zastępczo chrzan gotowy ze słoiczka ok. 2-3 łyżeczek
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu, jeśli nie liczycie kalorii możecie dodać śmietanę 18 %
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżeczki musztardy
- rzeżucha
- pieprz 

1. Ogórki drobno kroimy, dobrze wyrośniętą rzeżuchę ścinamy nożyczkami. Chrzan obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy. Gotowy sos można udekorować rzeżuchą. 




0 komentarze :