Sos do jajek z rzodkiewką i czosnkiem


Jeszcze jedna propozycja na urozmaicenie Wielkanocnego śniadania, pyszny wiosenny sos, który do jaj pasuje znakomicie. Przyznam się, że podjadałam go przy robieniu, a potem ledwo zdążyłam ze zdjęciami, bo dzieciaki skonsumowały go ze świeżo upieczonym chlebem.

Składniki:

- 1 pęczek rzodkiewki
- 1/2 pęczku zielonej części cebuli dymki
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz

1. Rzodkiewki ścieramy na drobnej tarce, zielone pędy dymki drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos podajemy udekorowany świeżo startą rzodkiewką.



1 komentarz :

  1. Zrobiłam wczoraj, na początku było czuć tylko czosnek ;) po przegryzieniu jest dużo lepiej. Myślę, że sos pasowałby też do pieczonych ziemniaków (najlepiej takich z ogniska)

    OdpowiedzUsuń