Z cynamonem i miłością oczywiście, drożdżowe pyszności od serca...
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej, u mnie typ 500
- 5 dag świeżych drożdży
- 3/4 szklanki wody
- 5 dag cukru brązowego
- 1 jajo
- mielona wanilia lub cukier waniliowy
- szczypta soli
- 5 łyżek oleju
Dodatkowo:
- cynamon
- cukier brązowy
- 3 łyżki roztopionego masła
Po sprawdzone przyprawy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl
1. Drożdże z łyżeczka cukru rozpuścić w wodzie, odstawić na kilka minut aby zaczęły pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wanilię, olej, roztrzepane jajko, resztę cukru oraz drożdże z wodą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, miskę szczelnie owinąć folią do żywności i odstawić na 40-50 minut do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 kawałków, każdy kawałek wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, zwijamy w rulon, składamy na połowę sklejając końce i ostrym nożem przecinamy wzdłuż nie naruszając sklejenia, rozchylić ciasto na boki tworząc serce. Drożdżówki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
3. Piekarnik rozgrzać do 190 C, czas pieczenia ok 20 minut.
Takim nie można się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńTo prawda trudno by było im się oprzeć :)
OdpowiedzUsuń