Drożdżówki cynamonowe z odrobiną miłości


Z cynamonem i miłością oczywiście, drożdżowe pyszności od serca...

Składniki:

- 40 dag mąki pszennej, u mnie typ 500
- 5 dag świeżych drożdży
- 3/4 szklanki wody
- 5 dag cukru brązowego
- 1 jajo
- mielona wanilia lub cukier waniliowy
- szczypta soli
- 5 łyżek oleju

Dodatkowo:

- cynamon
- cukier brązowy
- 3 łyżki roztopionego masła

Po sprawdzone przyprawy zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl

1. Drożdże z łyżeczka cukru rozpuścić w wodzie, odstawić na kilka minut aby zaczęły pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wanilię, olej, roztrzepane jajko, resztę cukru oraz drożdże z wodą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, miskę szczelnie owinąć folią do żywności i odstawić na 40-50 minut do wyrośnięcia.

2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 kawałków, każdy kawałek wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, zwijamy w rulon, składamy na połowę sklejając końce i ostrym nożem przecinamy  wzdłuż nie naruszając sklejenia, rozchylić ciasto na boki tworząc serce. Drożdżówki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.

3. Piekarnik rozgrzać do 190 C, czas pieczenia ok 20 minut.



2 komentarze :

  1. Takim nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda trudno by było im się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń