Ser w oliwie z czosnkiem niedźwiedzim


Jeśli i w Waszym ogródku pojawił się już czosnek niedźwiedzi to warto teraz czerpać z jego dobrodziejstw przygotowując domowe specjały. Proponuje bardzo proste wykorzystanie twarogu, oliwy i czosnku niedźwiedziego, które będzie znakomitą przekąską na wieczór z przyjaciółmi i nie tylko.

Składniki:

- kilka liści czosnku niedźwiedziego
- ser biały
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól
- pieprz

1. Liście czosnku dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie drobno kroimy. Ser kroimy w kostkę i opcjonalnie można go delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Twaróg obtaczamy w pokrojonym czosnku niedźwiedzim, a następnie przekładamy go do słoika i zalewamy oliwą z oliwek. Po szczelnym zamknięciu najlepiej słój przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące. 

Oliwę można mieszać, ja dałam pół na pół ze smakową oliwą czosnkową. Jeśli już opustoszycie słoiczek i zostanie Wam zalewa proponuję wykorzystać ją ponownie jako marynatę np. do plastrów oscypka lub do polewania mięsa podczas grillowania. 



1 komentarz :

  1. Świetna przekąska, uwielbiam czosnek niedźwiedzi.

    OdpowiedzUsuń