Filet drobiowy grillowany orientalnie


Pyszny obiad w 15 minut ?, oczywiście!, grillowany kurczak w sosie sojowym z dużą ilością sałaty w czosnkowym dressingu poleca się na obiady i kolacje.

Składniki dla 4 osób:

- 2 filety z kurczaka

Marynata do mięsa

- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz

Miks sałat ok. 10-12 dag 

- roszponka, rukola, sałata lodowa

Dressing do sałaty:

- 1/4 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka sosu sojowego 
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- cukier 

Zioła, przyprawy i sos sojowy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl

1. Przygotować marynatę do mięsa. Fileta umyć, osuszyć i natrzeć olejem z przyprawami. Rozgrzać grill elektryczny lub patelnie grillową. Grill wykładam papierem do pieczenia aby mięso było bardziej soczyste, a płytki grilla pozostaną czyste. Filet jest gotowy po około 10-12 minutach po zapiekaniu w grillu 1000 W. Gorące mięso kroimy na małe paski i podajemy z sałatą.

2. Dressing mieszamy z sałatą i podajemy z kurczakiem. Smacznego!


1 komentarz :

  1. O, przepis całkiem ciekawy. Danie wygląda apetycznie, a w dodatku łatwe jest w przygotowaniu. Ja dziś na obiad przygotowałam udka z kurczaka z kuskusem. Bardzo smaczne wyszły. Tutaj masz przepis https://www.maxkuchnie.pl/przepisy/video/udka-z-kurczaka-z-kuskusem-827.html. Możesz też sobie przygotować :)

    OdpowiedzUsuń