Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką


Zdrowo i bardzo smacznie do wiosennych obiadów i nie tylko. Surówki z czerwonej kapusty są mniej popularne ze względu na jej twardość, ale ostatnio opracowałam nowy patent, który znacznie skraca czas przygotowania i sprawia, że jest szybciej miękka. Nie kroje kapusty tylko ścieram na tarce o grubych oczkach, lekko solę i ugniatam rękami aby lekko puściła sok. Efekt znakomity i już kilkakrotnie testowany, więc mogę Wam go już przekazać.

Składniki:

- 1 mała główka czerwonej kapusty, do 1/2 kg
- 1 duża marchew
- 1 duże jabłko
- 1 duża cebula
- kilka łyżek krojonej zieleniny jaką lubicie, u mnie koper i szczypiorek
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- cukier do smaku 
- ocet winny lub owocowy ok. 4 łyżeczek, lub zwykły spirytusowy 2 łyżeczki, można też użyć sosu balsamicznego i dozować go wg. uznania

1. Kapustę kroimy na 4 części, wykrawamy głąb, usuwamy wierzchnie liście jeśli są obeschnięte. Ścieramy na tarce, posypujemy małą ilością soli i mocno mieszamy dłońmi aby kapusta puściła sok, odstawiamy na pół godziny.

2. W międzyczasie na tarce ścieramy marchew, cebulę i jabłko, łączymy z kapustą, dodajemy resztę składników. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotową surówkę warto odstawić na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze sobą przeszły, a kapusta dodatkowo zmiękła. 



0 komentarze :