Proste ciasto z rabarbarem i budyniem
Oprócz codziennych pysznych rabarbarowych kompotów zrobiłam dzisiaj jeszcze ciasto, szybko znikło co jest gwarancją dobrego smaku :).
Składniki na tortownicę 23-24 cm:
Ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 20 dag masła lub dobrej margaryny
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 kopiasta łyżka budyniu waniliowego
- wanilia lub cukier waniliowy od www.Skworcu.com.pl
Masa:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 250 ml mleka
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- 4 łodygi rabarbaru
1. Gotujemy budyń z podanych składników, następnie odstawiamy do wystudzenia, przykrywamy go folią do żywności aby nie zrobił się na wierzchu kożuch.
2. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera. Masło miksujemy cukrem, następnie dodajemy jaja. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń i sodę.
3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połowę ciasta, następnie budyń i drugą ciasta. Na wierzch kroimy obrany rabarbar, posypujemy cukrem i pieczemy ok 70 minut w 180 C. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Piękne ciacho. Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam to ciasto wczoraj i jest mega pyszne 😃
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/