Łatwa surówka z białej kapusty, jak u Chińczyka


Jak wiadomo im prościej tym lepiej i taka jest właśnie surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki i przypraw. Tanio, łatwo i prosto, musicie wypróbować!. 


Składniki:

- 1 mała główka białej kapusty, ok. 0.7 kg
- 3 duże marchewki

Zalewa:

- 1/2 szklanki octu 10% lub 1/2 szklanki wody i ok. 2 płaskich łyżeczek kwasku cytrynowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 ząbki dobrego polskiego czosnku

Dodatkowo:

- biały sezam lub orzeszki  piniowe do posypania www.Skworcu.com.pl

1. Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, łączymy i mieszamy. 

2. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, następnie zalewamy kapustę, mieszamy i odstawiamy aż kapusta nieco zmięknie, najlepiej jak posiedzi w lodówce przez godzinę. Podajemy na świeżo posypaną sezamem lub orzechami piniowymi.



3 komentarze :