Pomidory faszerowanę kaszą i cukinią


Pomidory najlepiej z własnego ogródka, bo co tu dużo mówić smak ma największe znaczenie. Czy są dobre?...nie...są pyszne i smakują latem!. Nadzienie testowałam parę razy i to z białej kaszy gryczanej, cukinii i dużej ilości świeżej bazylii jest mega smaczne i wspaniale pasuje do aromatycznych pomidorów.

Składniki:

- 6 lub 7 pomidorów, w zależności od ich wielkości 
- 10 dag kaszy gryczanej niepalonej
- 1 mała cukinia
- 1 duża cebula
- 7 do 10 gałązek świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy

Dobrej jakości kaszę i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.

1. Kasze gryczaną gotujemy wg. przepisu z małą ilością soli. 

2. Cukinie ścieramy na tarce, odkładamy na 10 minut, a następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru płynów.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy drobno krojoną cebulę, następnie dodajemy odciśniętą cukinie i chwile razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok i dokładamy pokrojone listki bazylii oraz ugotowaną kaszę, dokładnie mieszamy.

4. Pomidory myjemy, osuszamy, ścinamy wierzch i łyżeczką wyciągamy cały miąższ. Nakładamy przygotowany farsz, układamy pomidory w naczyniu do zapiekania. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas zapiekania ok. 45-60 minut. 





0 komentarze :