Pomidory najlepiej z własnego ogródka, bo co tu dużo mówić smak ma największe znaczenie. Czy są dobre?...nie...są pyszne i smakują latem!. Nadzienie testowałam parę razy i to z białej kaszy gryczanej, cukinii i dużej ilości świeżej bazylii jest mega smaczne i wspaniale pasuje do aromatycznych pomidorów.
Składniki:
- 6 lub 7 pomidorów, w zależności od ich wielkości
- 10 dag kaszy gryczanej niepalonej
- 1 mała cukinia
- 1 duża cebula
- 7 do 10 gałązek świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Dobrej jakości kaszę i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.
1. Kasze gryczaną gotujemy wg. przepisu z małą ilością soli.
2. Cukinie ścieramy na tarce, odkładamy na 10 minut, a następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru płynów.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy drobno krojoną cebulę, następnie dodajemy odciśniętą cukinie i chwile razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok i dokładamy pokrojone listki bazylii oraz ugotowaną kaszę, dokładnie mieszamy.
4. Pomidory myjemy, osuszamy, ścinamy wierzch i łyżeczką wyciągamy cały miąższ. Nakładamy przygotowany farsz, układamy pomidory w naczyniu do zapiekania. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas zapiekania ok. 45-60 minut.
0 komentarze :