Ogórki po meksykańsku


Jeśli tylko znajdziecie czas i ochotę na kolejne przetwory to zachęcam do wypróbowania ogórków po meksykańsku, doprawione zalewą z wędzona papryką, chili, czosnkiem i miodem są znakomite.

Składniki na 3 litrowe słoiki:

- 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych
- 30 dag cebuli
- 3 łyżki soli
- 1/2 główki czosnku

Zalewa:

- 1 i 1/2 szklanka octu
- 1 i 1/2 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu spadziowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 płaskie łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego chili
- 2 łyżeczki carry
- 3 łyżeczki gorczycy

Ilość chili możecie zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od Waszych upodobań. Użyłam papryki wędzonej, bo daje dodatkowy smak, ale jeśli nie uda Wam się jej kupić dajcie zwykłą. Dobrej jakości przyprawy znajdziecie na www. Skworcu.com.pl.

1. Umyte i osuszone ogórki kroimy w słupki, dodajemy cebulę pokrojoną w plastry, ząbki czosnku i mieszamy z solą. Odstawiamy na 2-3 godziny żeby ogórki puściły sok, wytworzy się go tak dużo, że do zalewy nie dodajemy już wody.

2. Łączymy ze sobą składniki zalewy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Do ogórków wlewamy zalewę, mieszamy i nakładamy do słoików. Pasteryzujemy 15 minut.



-

0 komentarze :