Sałatka z czerwonej kapusty ze śliwką
Fantastyczna sałatka z czerwonej kapusty na zimę do słoików. Dodatek śliwek, gruszki i aromatycznych przypraw wspaniale się uzupełnia. Kolejne zapasy na zimę do mojej domowej spiżarni, a może i do Waszej?...
Składniki na 5 litrowych słoików:
- 2 kg czerwonej kapusty
- 1 kg śliwek
- 1 duża twarda gruszka
- 3 łyżeczki soli
Zalewa:
- 1 i 1/2 litra wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki octu
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przyprawy dobrej jakości kupicie na stronie www.Skworcu.com.pl.
1. Kapustę poszatkować, śliwki wypestkować i drobno pokroić, gruszkę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić razem ze skórką. Kapustę zasolić, gdy puści sok lekko odcisnąć w dłoniach.
2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami, wsypać kapustę, gotować 10 minut. Po koniec gotowania dodać śliwki i gruszkę, gotować 2 minuty. Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Nie znałam takiej sałatki. Brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńWarto zrobić kilka słoików na próbę :).
Usuńkusisz tym przepisem :D
OdpowiedzUsuńjak znajdę kapuste i słoiki - to wypróbuje ten przepis ( w tym roku przegiełam z zaprawami)