Sałatka z czerwonej kapusty ze śliwką


Fantastyczna sałatka z czerwonej kapusty na zimę do słoików. Dodatek śliwek, gruszki i aromatycznych przypraw wspaniale się uzupełnia. Kolejne zapasy na zimę do mojej domowej spiżarni, a może i do Waszej?...

Składniki na 5 litrowych słoików:

    - 2 kg czerwonej kapusty
    - 1 kg śliwek
    - 1 duża twarda gruszka
    - 3 łyżeczki soli

Zalewa:

    - 1 i 1/2  litra wody
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 i 3/4 szklanki octu
    - 3 liście laurowe
    - 6 ziaren ziela angielskiego

    - 6 goździków
    - 1/2 łyżeczki cynamonu

Przyprawy dobrej jakości kupicie na stronie www.Skworcu.com.pl.



1. Kapustę poszatkować, śliwki wypestkować i drobno pokroić, gruszkę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić razem ze skórką. Kapustę zasolić, gdy puści sok lekko odcisnąć w dłoniach.

2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami, wsypać kapustę, gotować 10 minut. Po koniec gotowania dodać śliwki i gruszkę, gotować 2 minuty. Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.




3 komentarze :

  1. Nie znałam takiej sałatki. Brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. kusisz tym przepisem :D
    jak znajdę kapuste i słoiki - to wypróbuje ten przepis ( w tym roku przegiełam z zaprawami)

    OdpowiedzUsuń