Korzystając z sezonowych dobrodziejstw mam dla Was pyszne ciasto ze śliwkami, pleśniaka można wykonać z różnymi owocami lub z konfiturą, a ze świeżą śliwką tworzy idealną kompozycję.
Do wypieku użyłam kwadratowej blaszki 25x25 cm.
Składniki na ciasto:
- 40 dag mąki pszennej, użyłam typu 500
- 20 dag margaryny
- 5 żółtek
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Na pianę:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- ok. 1 kg śliwek
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki domowej bułki tartej
Po przyprawy i dodatki zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl.
1. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, ważne jest aby margaryna była mocno schłodzona. Powstałe ciasto dzielimy na trzy części i do jednej dodajemy kakao. Każdą część ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do zamrażalki.
2. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w drobne paski i posypujemy cukrem.
3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, na spód ścieramy zamrożone jasne ciasto, podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w 180 C. Po wyjęciu lekko ciasto przestudzamy, posypujemy bułką tartą, następnie przekładamy śliwki i ścieramy ciemne ciasto.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy są szkliste dodajemy cukier i nadal miksujemy, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę z białek przekładamy do foremki na ciemne ciasto, a na wierzch ścieramy drugie białe ciasto. Czas pieczenia ok. 60 minut w 180 C.
Bosko wygląda :) Pleśniaka ze śliwkami jeszcze nie jadłam. Trzeba będzie upiec :)
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę :)
UsuńKlasyczne ciasto w śliwkowej wersji, na pewno jest znakomite! :))
OdpowiedzUsuń