Vege muffinki z cukinii


Delikatne i puszyste muffinki na bazie cukinii i kokosu, czas idealny, bo sezon cukiniowy trwa nadal. 

Składniki na ok. 15-17 sztuk w zależności od wielkości Waszych foremek.

Składniki suche:

- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej, u mnie typ 500
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego


Składniki mokre:

- 1 kopiata szklanka startej cukinii
- 1 puszka mleczka kokosowego, ok 250-300 ml
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

- bakalie do ozdobienia wierzchu muffinek, w moim przypadku są to orzechy pekan

Przyprawy i bakalie wysokiej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl


1. Połączyć suche składniki, wymieszać.

2. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać. Gotową masę wypełniamy foremki do 3/4 wysokości, na wierzchu układamy połówki orzechów.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 30 minut. Po upieczeniu przekładamy muffinki na kratkę kuchenną aby odparowały.



6 komentarzy :

  1. Prezentują się rewelacyjnie i tak pewnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :), nawet dzieci chętnie jadły, a to już sukces :).

      Usuń
  2. Wyglądają przepysznie:D uwielbiam cukienie pod każdą postacią , często w domu robię cukinie faszerowaną z ryżem albo kaszą jaglaną z wybranymi warzywami. Samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie zawsze za dużo cukinii, a za mało pomysłów co by z niej zrobić :), tak więc cieszę się , że ciasteczka zasmakowały domownikom :)

      Usuń
  3. Oj lubię takie wypieki!
    A muffinki sa idealne: zawsze sie udaja i mozna do nich zapakowac doslownie wszystko!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda kombinacji muffinkowych jest bardzo dużo :)

      Usuń