Vege muffinki z cukinii
Delikatne i puszyste muffinki na bazie cukinii i kokosu, czas idealny, bo sezon cukiniowy trwa nadal.
Składniki na ok. 15-17 sztuk w zależności od wielkości Waszych foremek.
Składniki suche:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej, u mnie typ 500
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Składniki mokre:
- 1 kopiata szklanka startej cukinii
- 1 puszka mleczka kokosowego, ok 250-300 ml
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- bakalie do ozdobienia wierzchu muffinek, w moim przypadku są to orzechy pekan
Przyprawy i bakalie wysokiej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.
1. Połączyć suche składniki, wymieszać.
2. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać. Gotową masę wypełniamy foremki do 3/4 wysokości, na wierzchu układamy połówki orzechów.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 30 minut. Po upieczeniu przekładamy muffinki na kratkę kuchenną aby odparowały.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Prezentują się rewelacyjnie i tak pewnie smakują :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :), nawet dzieci chętnie jadły, a to już sukces :).
UsuńWyglądają przepysznie:D uwielbiam cukienie pod każdą postacią , często w domu robię cukinie faszerowaną z ryżem albo kaszą jaglaną z wybranymi warzywami. Samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńA u mnie zawsze za dużo cukinii, a za mało pomysłów co by z niej zrobić :), tak więc cieszę się , że ciasteczka zasmakowały domownikom :)
UsuńOj lubię takie wypieki!
OdpowiedzUsuńA muffinki sa idealne: zawsze sie udaja i mozna do nich zapakowac doslownie wszystko!
:)
To prawda kombinacji muffinkowych jest bardzo dużo :)
Usuń