Ciasto z malinami, Siódme niebo


Miałam okazję być na pysznej kolacji w małym kameralnym gronie, co by nie pisać takie spotkania są na wagę złota w naszym zabieganym świecie. Kiedy ludzie wspólnie zasiadają przy stole czas zwalnia i najważniejszy jest drugi człowiek. Było pyszne bałkańskie wino, wspaniałe risotto z dorszem i na osłodę to oto pyszne ciasto z malinami, które spisałam i teraz przepis przekażę Wam życząc smacznego!.

Składniki na dużą blachę 40x25 cm.

Na spód potrzebujemy ok. 4 paczek herbatników.

Biała masa:

- 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag 
- 1/2 litra śmietany kremówki 30%
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Warstwa malinowa:

- 3 galaretki malinowe
- 70 dag świeżych malin
- 1 litr wody 

Beza:

- 4 białka
- 15 dag cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe do posypania 

Po dodatki i bakalie warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl.

1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia, gdy zaczyna się ścinać dodajemy ją do malin. 

2. W czasie gdy galaretka się studzi robimy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal miksujemy, na koniec łączymy z mąką ziemniaczaną i ubijamy do czasu aż piana będzie szklista. Przygotowujemy formę wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy bezę, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, pieczemy w 140 C przez 50-60 minut.

3. Żelatynę łączymy z gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę dobrze ubijamy, dodajemy serek mascarpone, wanilię i cukier, gdy wszystko jest połączone wlewamy wystudzoną żelatynę i ponownie miksujemy. 

4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spód układamy warstwę herbatników, następnie na herbatniki wykładamy połowę masy śmietankowej, na masę wylewamy tężejącą galaretkę z malinami, na wierzch wykładamy druga połowę białej masy. Na górę kładziemy upieczoną i wystudzoną bezę. Ciasto przed podaniem na kilka godzin wstawiamy do lodówki.






2 komentarze :