Makaron w sosie szpinakowym


Już niebawem obchodzić będziemy Światowy Dzień Makaronu, a że moje dzieci go kochają często po niego sięgam.  Kombinacji jest wiele i pewnie każdy z Was ma swoje ulubione makaronowe zestawienia, bo jak wiadomo 1000 pomysłów, jedna Lubella więc liczę po cichu, że moja wersja wielu z Was zainspiruję!. Zachęcę Was tym, że całe danie robi się w 30 minut!. Smacznego!.


Składniki dla 4-5 osób:

- opakowanie makaronu Lubella, ja wybrałam uszka nr 40
- 20 dag świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku 
- 3 średnie czerwone cebule
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 litra bulionu lub wody w której gotował się makaron
- 1 filet drobiowy, opcjonalnie
- 200 ml słodkiej śmietanki, użyłam 18 %
- 2 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz
- olej rzepakowy

1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.

2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy liście szpinaku, gdy ich objętość znacznie się zmniejszy podlewamy wszystko bulionem i jeśli robimy wersję z mięsem dodajemy obsmażonego fileta pokrojonego w kostkę. Wszystko razem dusimy przez 2-3 minuty.

3. Śmietanę łączymy z mąką, a następnie zagęszczamy nią sos szpinakowy, doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy i łączymy z odcedzonym makaronem, mieszamy i gorący nakładamy na talerze. Podajemy ze świeżymi pomidorami.





0 komentarze :