Zupa ziemniaczana z ziołami



Co dzisiaj na obiad?...pada pytanie powracającego ze szkoły...
- ziemniaczna
- eeee tylko..?
- tak, nałożyć?
- poproszę jak nie ma nic innego
- uuu Mamciu jak pyszna, taka kremowa, to serio ziemniaczna?

Kochani lepszej rekomendacji nie trzeba, zróbcie :).

Składniki:

- ok. 1 kg dobrych ziemniaków, ja mam od Pana Miecia :)
- 1 do 2 litrów bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku, najlepiej Polskiego intensywnego w smaku i aromacie
- 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki smalcu
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki
- sól

Dodatkowo:

- kilka grubych plastrów boczku 
- cebula dymka

Zioła i przyprawy dobrej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.


1. W dużym rondlu roztapiamy smalec i smażymy pokrojony w paski boczek, skwarki wyciągamy na miseczkę i odstawiamy, a następnie na tym samym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek pokrojoną w kostkę. Często mieszając dodajemy pokrojone ziemniaki i marchew, wrzucamy zioła i przyprawy, smażymy i intensywnie mieszamy żeby się nie przypaliło przez ok 10 minut, zapewniam Was, że po kuchni rozchodzi się piękny zapach ziół i czosnku.

2. Warzywa podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę rozpuszczamy małą ilością wody i mieszamy z mąką, pod koniec zaprawiamy nią zupę, doprawiamy do smaku. Podajemy ze skwarkami i zieloną cebulką.





0 komentarze :