Dobrze pochrupać jędrnego brokuła, samo zdrowie!. Pomysł na lekką i pyszną kolację, można podawać z pieczywem czosnkowym albo z kaszą jaką lubicie. W czasie jesienno - zimowym taka surówka będzie świetnym uzupełnieniem naszej codziennej diety.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 czerwona papryka
- 4 cebule dymki, biała i zielona część
- puszka białej fasoli
- sól
Dressing:
- 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
1. Warzywa umyć. Brokuła kroimy na cienkie plastry, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
2. Paprykę i cebulę drobno kroimy, łączymy z brokułem, dodajemy dressing, czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i doprawiamy do smaku. Surówkę warto ponownie odstawić aby warzywa zmiękły, a smaki się ze sobą połączyły.
0 komentarze :