Makaron z jarmużem i pieczonym bakłażanem


Zgadzam się, że 1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella....można tworzyć bez końca od wytrawnych po słodkie dania. Nasze dzisiejsze warzywne wydanie obfituje w dużą ilość błonnika i sezonowych warzyw. Odnoszę swoje małe sukcesy, bo kilka dni temu namówiłam dzieci na szpinak, a dzisiaj ze smakiem zjedli jarmuż z bakłażanem, jestem cała w skowronkach!.

Składniki:

- opakowanie makaronu Lubella, u mnie świderki
- 1 bakłażan
- 6 pieczarek
- 10 dag jarmużu, ok 5 liści
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- świeży imbir, ok. 2 cm
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml słodkiej śmietanki, dałam 18 %, możecie też ją zamienić na jogurt naturalny
- 2 łyżki mąki
- 1 litr bulionu
- 1 szklanka wody w której gotował się makaron
- przyprawy: bazylia, sól, pieprz
- olej rzepakowy

1. Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy małą ilością soli z bazylią i grilujemy lub opiekamy na suchej patelni do czasu aż ładnie zbrązowieje.

2. Makaron gotujemy wg. przepisu.

3. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, gdy się zarumienią dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, chwilę razem smażymy, a następnie zalewamy bulionem i wodą. Dodajemy paprykę pokrojoną w podłużne pasy, dusimy kilka minut, pod koniec wrzucamy podpieczone plastry bakłażanów, zaprawiamy śmietanką z mąką, doprowadzamy do wrzenia. Do sosu warzywnego przekładamy ugotowany makaron, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy liście jarmużu i mieszamy. 

Na zdrowie!.




4 komentarze :

  1. ojej, jak ja dawno jarmużu nie jadłam :) Pyszne danie! Gratuluję namówienia dzieci na szpinak i jarmuż z bakłażanem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie dobrane składniki. rzadko sięgam po makaron, ale w takim wydaniu z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń