Moja szalona znajoma Madzia przytargała mi dzisiaj z lasu piękne rude rydze, co jak wiadomo bardzo mnie ucieszyło, bo marynować to ja lubię i to bardzo!, tak więc bardzo dziękuję!.
Zrobiłam dzisiaj bardzo zacną wersję z miodem i octem z białego wina, co sprawi, że będą bardzo delikatne, a smak z pewnością zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki:
- rydze, zdrowe małe i średnie okazy
- 3/4 szklanki octu winnego 6% lub 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki miodu, ja dałam spadziowy
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 cebula
Dodatkowo:
- 1/2 łyżki soli do obgotowania grzybów
Wysokiej jakości przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.
1. Rydze dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą, umyć delikatnie gąbeczką jeśli potrzeba. Obgotować w osolonej wodzie przez ok.30 minut, odcedzić na sicie.
2. Zagotować składniki zalewy.
3. Przestudzone grzyby przełożyć do słoików, cebulę układamy na spodzie i na górze. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, pieprzu i kilka ziaren gorczycy. Zalewamy zalewą, zakręcić i pasteryzujemy 15 minut.
0 komentarze :