Rydze marynowane z miodem


Moja szalona znajoma Madzia przytargała mi dzisiaj z lasu piękne rude rydze, co jak wiadomo bardzo mnie ucieszyło, bo marynować to ja lubię i to bardzo!, tak więc bardzo dziękuję!.
Zrobiłam dzisiaj bardzo zacną wersję z miodem i octem z białego wina, co sprawi, że będą bardzo delikatne, a smak z pewnością zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.


 Składniki:

 - rydze, zdrowe małe i średnie okazy
 - 3/4 szklanki octu winnego 6% lub 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
 - 2 szklanki wody
 - 3 łyżki miodu, ja dałam spadziowy
 - 2 łyżeczki gorczycy
 - 2 liście laurowe
 - 4 ziarenka ziela angielskiego
 - 4 ziarenka pieprzu
 - 1 cebula



Dodatkowo:

 - 1/2  łyżki soli do obgotowania grzybów



Wysokiej jakości przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.

1. Rydze dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą, umyć delikatnie gąbeczką jeśli potrzeba. Obgotować w osolonej wodzie przez ok.30 minut, odcedzić na sicie. 


2. Zagotować składniki zalewy.


3. Przestudzone grzyby przełożyć do słoików, cebulę układamy na spodzie i na górze. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, pieprzu i kilka ziaren gorczycy. Zalewamy zalewą, zakręcić i pasteryzujemy 15 minut.




0 komentarze :