Śledzie w oleju z miodem i warzywami


Kilka dni przed Świętami lub przed planowaną imprezą warto zrobić domowe śledzie, wydatek nie duży, a smak o niebo lepszy od gotowych ze sklepu. Marynata z oleju, miodu i białego octu winnego tworzy słodko - kwaśną mieszankę, która wspaniale komponuje się ze śledziami. 


Składniki:

- solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować
- 2 czerwone cebule
- 4 ogórki kiszone
- 1/2 szklanki oleju
- 5 łyżek octu winnego z białego wina
- 1 pełna łyżka miodu
- liść laurowy
- ziarna pieprzu i liścia angielskiego

Przyprawy i dodatki znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl

1. Ryby namoczyć na 24 godziny w wodzie, można ją 2 razy odlać i nalać świeżej. 

2. Ogórki kroimy w słupki, cebulę w pióra, mieszamy składniki zalewy. 

3. Śledzia kroimy w podłużne kawałki, układamy w słoju warstwowo z warzywami, zalewamy zalewą i do każdego słoika wkładamy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Odstawiamy na 2-3 dni przed podaniem, aby wszystko się przegryzło.








0 komentarze :