Dziś dzień Babci, a jutro Dzień Dziadka więc chciałam przywołać odrobinę wspomnień, które każdy z Nas nosi w sercu. Dzisiejszym bohaterem jest Chatka Baby Jagi, która bardzo często gościła na stole kiedy byłam dzieckiem, smak pozostał ten sam mimo, że moich Najbliższych już nie ma. Uratowałam kilka kawałków do zdjęcia, bo uwierzcie mi dzieci uwielbiają to ciasto!. Z pewnością do jego zrobienia zachęci Was fakt, że robi się go w pół godziny i jest zupełnie bez pieczenia, a zatem smacznego!.
Składniki:
- 70 dag mielonego sera białego, może być z wiaderka
- 15 dag masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub esencji waniliowej
- 3 łyżeczki naturalnego kakao
- 36 herbatników
Dodatkowo:
- galaretka, kolor dowolny
Po dodatki do ciast zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl.
1. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i przelać do płaskiego naczynia aby zastygła.
2. Masło utrzeć z wanilią i cukrem pudrem, połączyć z serem i intensywnie miksować na gładka masę. Do 1/3 masy serowej dodać kakao i wymieszać.
3. Na foli aluminiowej rozłożyć 18 herbatników, w trzech rzędach po 6 sztuk, posmarować ciemną masą, następnie ułożyć drugą warstwę ciastek i posmarować białą masą. Na środku układamy podłużny pas z galaretki, a następnie składamy chatkę do środka formując ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na kilka godzin aby herbatniki zmiękły i dały się kroić.
0 komentarze :