Warkocze z sezamem i makiem
Ostatnio trochę zaniedbałam moją domową piekarnie i poza bagietkami kilka dni temu jakoś mało chlebów i bułek robię. Korzystając ze spokojnego sobotniego popołudnia zabrałam się za robótki ręczne i na bazie mojego bagietkowego przepisu wyplotły się drożdżowe warkocze z duża ilością sezamu i maku. Dzieci schrupały je z sosem jogurtowo czosnkowym i dzisiaj domagają się nowej porcji, a ja chyba dam się namówić na powtórkę, bo nic tak pięknie nie pachnie w domu jak wypiek pieczywa.
Składniki na 12 warkoczy:
- 70 dag mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka ok 350 ml
- 4 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki sezamu
- 1/3 szklanka maku
Dodatki i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.
1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy na ok. 10 minut aby zaczęły fermentować.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, mak i sezam, mieszamy, a następnie łączymy z mlekiem z drożdżami. Ciasto wyrabiamy kilka minut aby było gładkie i elastyczne, jeśli jest potrzeba podsypujemy dodatkowo mąką, następnie ciasto odstawiamy na ok. 30 - 40 minut pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, a każdą część na 3 mniejsze i dłonią na omączonym blacie toczymy cienkie wałeczki, które następnie zaplatamy w warkocze, a początek i koniec każdego zakładamy pod spód. Gotowe układamy na przygotowanych formach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejne pół godziny w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C przez ok. 10-12 minut aż będą rumiane.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
0 komentarze :